slide show

SKRIVET: 2011-04-04, kl 19:52:00 | PUBLICERAT I: - Tips

5 tips till att fotografera blommor





Canon EOS 550D + Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 + Reflexskärm silver + Närbildsfilter 4+

Våren börjar komma på allvar med varmare temperaturer och i marken och på träden börjar bland annat gröna, små växter visa sig. Med en kamera i handen kan man fånga bland de finaste bilderna på våren med rätt utrustning och omgivning. Skulle inspirationen befinna sig på låg nivå så finns det alltid blommor som man enkelt kan fotografera, och få bra resultat av. Här är fem tips till hur du bland annat kan få till snygga bilder inomhus:

  • Hitta först och främst en vit bakgrund (eller någon annan, beroende på hur du vill ha bilden). Undvik att ha det för "stökigt" i bakgrunden, det kan ta fokus från ditt huvudmotiv som i det här tillfället: blomman. En vit bakgrund framhäver ofta blomman som starkast och ger en mjuk och fin känsla över bilden.
  • Använd dig gärna av ett markoobjektiv eller närbildsfilter för att få med de fina detaljerna på blomman. Du kommer mycket närmare och det ger en mäktigare effekt. Oftast får du också ett större skärpedjupt som gör att just blomman hamnar i ultimat fokus.
  • Använd dig av dagljus. Vanligt solljus ger nämligen det mest trovärdiga ljuset och då får du som skarpast bilder. Med glödlampa blir ljuset svagare, och skuggor mm får inte samma effekt som med vanligt ljus. Så placera blommorna nära eller vid ett fönster för bästa resultat.
  • Blanda färger. Att bara ha vita blommor mot en vit bakgrund ger inget djup i bilden, och bilden blir lätt tråkig. Du kan välja mellan att blanda med alla möjliga färger eller bara hålla dig till en, det är upp till hur du vill ha din bild. Starka färger får bilden att "sticka ut".
  • Ta bilder från flera olika vinklar! Bilderna behöver t. ex. inte bara vara tagen från sidan. Exprimentera lite och ta uppifrån, nedifrån och från alla möjliga vinklar för att skapa spänning i bilden. Placera motivet i mitten eller i hörnen. Lek med propositonerna lite för en snygg bild.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

NAMN Spara ditt namn

E-POST

URL

Kommentar: